Macerati

with Нема коментара

maceratŠta su to macerati?

Macerati su ulja koji se dobivaju potapanjem raznih delova biljaka u biljnom ulju. Na taj način se dobivaju ulja u kojima se nalaze lekovite komponente biljaka koje su topive u uljima

Najzaslužniji za razvoj aromaterapije, izrade i primene macerata bili su Egipćani. Izloženost jakom suncu i suvim vetrovima stvorila je potrebu za kozmetikom koja bi ih štitila od negativnih uticaja. Radili su macerate tako da bi umešali usitnjeno bilje u mast ili ulje i zagrejavali do određene temperature i od toga izrađivali mirisne kreme. Biljna ulja čija je delotvornost u nezi kože već opisana i potvrđena odličan su podloga za dobivanje prekrasnih lekovitih i mirišljavih kozmetičkih preparata.

Kako se rade macerati?

Macerati se rade tako da se posuda u kojoj se biljka macerira napuni do pola biljnim materijalom i do vrha nalije biljnim uljem. Posudu treba dobro zatvoriti kako ne bi došlo do prosipanja. Tako pripremljena smesa se stavi na sunčano mesto i pusti da stoji 4-5 dana. Neke biljke i duže. Nakon toga se macerat procedi u čistu staklenu posudu i odloži na tamno i hladno mesto. Kod nas se macerati najčešće rade u maslinovom ulju što uopšte nije loše, ali ako napravite macerat u nekom brže upijajujućem laganijem ulju, dobićete lekovitiji, ali i vrhunski kozmetički dodatak. Možete ih nanositi same na kožu ali su masniji pa je bolje stavljati ih u kreme ili neke druge kozmetičke proizvode.

Leave a Reply