Izrada sapuna

with Нема коментара

Ova tema je jako zanimljiva i mnogi bi voleli da to čuju i znaju. Međutim pošto ima mnogo recepata po internetu bih vam predložio da se držite recepata proverenih proizvođača. Nije to isto kao sa kremama gde se mešaju ulja u određenim balansima i nema opasnosti već se ovde radi o hemijskom procesu kojim se izrađuju sapuni. Uglavnom je to proces hladne saponifikacije. Postoji topli proces a i drugi. Ništa toliko se ne može desiti strašno osim što se mogu na kraju baciti veoma skupo plaćeni materijali za izradu.

Obavezno pre svega ili bilo kog pokušaja samostalne izrade pročitajte ili pronađite koje su MERE ZAŠTITE pri izradi sapuna.

Uzimajte recepte samo od proverenih proizvođača koji su takođe proveli atestom svoje recepte i znanja. To vam je najsigurnije i pod još jenim uslovom da su pošteni i korektni kao ljudi jer će te onda dobiti pravi recept. Većina njih je dugotrajnim istraživanjem i radom došla do svojih recepata pa ne bih da ih ne otkriva do kraja. Najverovatnije neće da otkrivaju, ne zbog vas, nego da ti recepti ne bi dospeli do konkurencije. Najpoštenije je reći to iskreno i to je onda u redu. Vi to pokušajte razumeti i nemote ih osuđivati.

Ono što bih vam ja savetovao je da ako želite ipak naučiti, postoje školice koje predlažem da prođete ali ako to ne želite onda dobro pručite načine izrade sapuna i obavezno “mere zaštite” pri izradi pa krenite samostalno u eksperimentisanje.

Ono kao polazna osonova za izradu sapuna, da ne bih vam ovde dužio, predložio bih vam da pročitate ono što je dobro i provereno.
Ja nisam nekada počeo ovako ali sada sa ovim iskustvom i znanjem vam predlažem da krenete odavde. Ovo je najbolje što sam našao.

To je jedan seminarski rad o izradi prirodnih sapuna. Pročitati na ovom linku

Možete i pročitati ovde na ovom drugom linku isto to sa malo kraće teksta ali sa dosta slika.

Sapunski kalkulator:

http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

http://prirodna.hr/stranice/ljepota/calculator

Leave a Reply