Detoksikacija ishranom

with Нема коментара

(tekst pripada grupaciji -uslov za život -detoksikacija)

 

Detoksikacija je prirodan proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tela.

Otrovi su sve ono što može potencijalno oštetiti tljudsko tkivo. Detoksikacijom se otrovi pretvaraju u manje štetne supstance ili se hemijski vezivanjem potom izbacuju putem stolice ili urina.

Otrovi mogu potIcati od normalnih procesa koji se u našem telu odvijaju. To mogu biti najosnovnije viškovi slobodnih radikala stvoreni hemiskim procesima samog tela ili otrovi uneti putem hrane i vode. Zatim mogu biti otrovi uneti iz vazduha udisajem hemikalija poput pesticida, sredstava za čišćenje idrugih otrovnih isparenja. Mogu biti od unosa aditiva i konzervanasa iz hrane, lekova, zagađenja, dima od cigareta i čak teških metala poput olova, arsena i drugih. Mogu biti zračenja koja su ušla kroz kožu kao i hemikalije od industrijske kozmetike.

Termin detoksikacija je širok pojam i smatra od tretiranja ovisnosti o alkoholu i lekovima pa do raznijh dijeta biljkama i najčešće se misli na razne metode odstranjivanja ekoloških i dijetalnih otrova iz tela sa ciljem postizanja optimalne čistoće organizma i dovođenje organizma do dobrog zdravlja.
Planovi detoksikacije mogu uključivati specijalnu dijetalnu ishranu, bilje i suplemente, hidroterapiju, vežbu, tehnike disanja ili čak terapije u sauni. Postoje i neki kontroverzniji programi detoksikacije koji uključuju i klistiranje.

Neke detoksikacijske dijete su usmerene na konkretne organe poput jetre, bubrega, limfnog sistema, pluća ili drugih organa.
Važno:

Svako ko razmišlja o sprovođenju detoksikacijske dijete bi se o tome prvenstveno trebao konsultovati s kvalifikovanim nutricionistom ili lekarom jer neka rigorozna ili neprimerena dijeta može biti vrlo štetna kod ljudi s pojedinim zdravstvenim teškoćama.
Detoksikacija u ozbilnijem smislu bi trebalo otimalno da se vrši dva puta godišnje. Pred zimu ili u proleće a ostalo po potrebi.
Ipak najbolji način je prirodna detoksikacija je ne šteti.

To znači da se unosi puno namirnica koje čiste telo od stetnih materija. Odabirom namirnica i njihovo kombinovanje u većim količinama je dovoljno efektno da se proces čišćenja može pokrenuti.

Kada su neki ozbiljni zdravstveni problemi ili kada hoćemo očistiti organizam od hemikalija, otrova, zračenja, teških metala i drugih štetnih materija, malo brže nego što realno može ishranom, onda se pored ishrane dodaju takođe prirodna sredstva, suplemnti ili najbolji je zeolit za oralnu primenu pod imenom detoxamin. (to je medicinsko lekovito sredstvo- imate više o njemu na našem sajtu ovde).

Ako je samo ishrana u pitanju onda je to sporiji proces i uvek je to dobra preventiva.

Ovo je spisak namirnica za detoksikaciju organizma koje mogu biti od velike koristi, svima su pristupačne i veoma ih je lako nabaviti.

-Voće
Voće i to pogotovo jabuka, odlično čisti telo od štetnih toksina pa je izuzetno korisna za detoksikaciju. Samo voće je prirodni antioksidans. Lako se vari i sadrži dosta hranljivih materija. Ima mnogo važnih vitamina i posebno vitamina C je jako dobar antioksidans.

-Zelena hrana
Kada se pripremate za detoksikaciju organizma, napunite svoj frižider namirnicama zelene boje. To su spanać, kelj, blitva, brokoli, zelene alge i drugo. Ove namirnice pomažu kod čišćenja tela od raznih hemijskih otrova iz okoline smoga, herbicida, pesticida, teških metala, sredstava za čisćenje i drugih. To znači da su korisne za detoksikaciju jetre.

-Limun i pomorandža
Započnite dan sa limunadom ili čašom soka od ceđene pomorandže. Tako će te pospešiti ispiranje toksina i čišćenje jetre. Ovo voće je bogato vitaminom C koji je inače najbolji vitamin za detoksikaciju jer pretvara toksine u varljive materije.

-Beli luk
Beli luk potstiče jetru na proizvodnju enzima koji pomažu u detoksikaciji toksičnih ostataka u sistemu za varenje.

-Brokoli
Biljka brokoli je izuzetno snažan antioksidans. Ova namirnica stimuliše jako dobro proizvodnju enzima odgovornih za detoksikaciju u probavnom traktu.

-Sirovo povrće
Luk, šargarepa, artičoka, cvekla, špargla, kupus, paprika, repa, kurkuma, origano itd.

Kombinacija ovih namirnica za vreme terapije čisćenja organizma pomoći ce u čišćenju jetre. One sadrže prirodni sumpor koji čisti jetru od stetnih materija.

-Orasi, badem i razne semenke
Uvrstite u ishranu lako svarljive semenke. To uključuje laneno seme, semenke bundeve, konoplje, susama, suncokreta i već pomenuti badem i orah.

-Omega-3 ulja
Dok sprovodite detoksikaciju organizma prvenstveno upotrebljavajte maslinovo ulje, avokado ulje, ulje konoplje ili ulje od semena lana. Ova ulja će premazati zidove creva, zatim će apsorbovati toksine da bi lakše i brže bili eliminisani iz tela

Ovo je spisak čajeva za detoksikaciju

Kada se sprovodi detoksikacija ili čišćenje organizma veoma je važno u toku dana unositi dosta tečnosti, posebno čajeva koji imaju funkciju čišćenja.

-Zeleni čaj
Šolja zelenog čaja je prepuna antioksidanasa. Zeleni čaj ne samo da čisti toksine iz organizma kroz njegov tekući sadržaj, već takođe sadrži posebnu vrstu antioksidansa pod nazivom katehini, za koji je poznato da povećava funkciju jetre. Najčešće se kupuje u već gotovim vrećicama sa jednostavnim uputstvom za pripremu.

-Čaj od semenki lana
Priprema: preliti dve velike kasike lana (celo seme), sa 250 ml mlake vode, malo promešati i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Procediti i piti ujutru pre jela. Seme lana sadrži omega-3 masne kiseline i puno sluzi pa olakšava šisćenje creva.

-Čaj od maslačka i sleza
Čaj od maslačka i sleza deluje povoljno na čišćenje bubrega.

-Čaj od koprive
Od davnina poznato i veoma korisno prirodno sredstvo za čišćenje krvi.

Ono što svako može uvrstiti, ako već nije, u svoju ishranu ili zdravstvenu naviku je unošenje žive vode u svoj organizam. Izuzetno je dobra za alkalizaciju organizma i detoksikaciju. Ona jako epitalizuje creva i pokreće izbacivanje viška tečnosti iz organizama. Živa voda pokreće rad bubrega i revitalizuje čitavo telo. Ako je nema u blizini kao dobrom i svežem izvoru onda možete polarizovati običnu vodu mešanjem ili popularno magnetisanjem vode. Zato se i ta posle voda zove magnetna voda. Potražite više o tome na našem sajtu. https://prirodaizdravlje.com/category/uslovi-za-zivot-coveka/voda/

Leave a Reply