Kantarion

with Нема коментара

kantarionKantarion ili gospina trava od davnina je poznat kao lek za najrazličitije boljke. Raste na pašnjacima, livadama, kao i kamenitim liticama, a cveta od maja do avgusta u zavisnosti od podnevlja.

Ova čarobna biljka raste u visinu do 60 centimetara, ima specifičan miris, gorak ukus, a obiluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C. Koristi se u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta, vaginaleta…

Kako deluje?
Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za ublažavanje i lečenje depresije jer postoje brojna naučna istraživanja koja potvrđuju njegovo lekovito dejstvo.
Osim u lečenju depresije, kantarion je pokazao sjajne rezultate u ublažavanju simptoma gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja, opekotina, hemoroida….

Širok spektar dejstva
Hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje se najveći broj lekovitih svojstva jer sprečava razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje upalne procese u telu.
Drugi važan sastojak kantariona je hiperforin, koji sprečava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje, i na taj način ublažava simptome depresije.
Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao sjajan lek protiv nesanice.
Osim toga, neke studije ukazuju na to da kantarion sprečava razvoj malignih ćelija, ali ovakvo dejstvo još nije klinički potvrđeno.

Kantarionova ulja su veoma pogodna za kožu i rešavanje kožnih problema.

Kantarionovo ulje je odličan lek za akne, kožu, bore, strije,  rane, i mnoge druge zdravstvene probleme…Iako se primarno ova biljka, to jest čaj i ulje koji se od nje spravljaju koriste za ublavanje nervoze, te kod pojave čira na želucu, dobro je poznato korišćenje kantarionovog ulja kao odličnog sredstva protiv opekotina, ali i u kozmetici.

U svojoj knjizi ” Zdravlje iz Božije apoteke “, austrijska travarka po imenu Marija Trebjen je lepo napisala da je Gospod ostavio biljku za lečenje različitih oboljenja, te da u Božijoj bašti postoji lek za sve. Zato i ne čudi što se biljka nad biljkama, dragoceni kantarion ( lat. Hypericum Perforatum ) najčešće naziva i Bogorodičina trava ali i Gospino zelje. Osnovni razlog za to jeste, kako se pretpostavlja što žene već vekovima znaju koliko blagotvorno čaj, ali i kantarionovo ulje utiču na njihovo zdravlje, ali i zdravlje ljudi uopšte.
Iako se primarno ova biljka, to jest čaj i ulje koji se od nje spravljaju koriste za ublavanje nervoze, te kod pojave čira na želucu, dobro je poznato korišćenje kantarionovog ulja kao odličnog sredstva protiv opekotina, ali i u kozmetici.

Kantarionovo ulje za akne i kožu. Kao svojevrsno prirodno sredstvo za negu kože, kantarionovo ulje se često preporučuje i za negu kože koja je sklona pojavi akni.
Pravilnom negom kože pomoću kantarionog ulja ćete se vrlo brzo uveriti da akne nestaju ne ostavljajući za sobom ožiljke, što se često događa ukoliko se koriste neki gotovo proizvodi za negu kože koja je sklona pojavi akni.
Međutim, ono o čemu treba da vodite računa jeste da je neophodno da tokom korišćenja kantarionovog ulja za negu kože i tretiranja akni izbegavate direktno izlaganje sunčevoj svetlosti, uzevši u obzir da je koža koja je tretirana kantarionovim uljem ultra osetljiva na sunčevo zračenje. No, nemojte da vas zbuni ovaj podatak, uzevši u obzir da se kantarionovo ulje preporučuje kod opekotina, ali tek nakon što one nastanu.

Pametno ga kombinujte ako ga koristite kao čaj
Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo primenjenog leka.
Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele jer su istovremeno koristile kantarion. Zato, ukoliko istovremeno koristite kontraceptivne pilule i kantarion, morate da koristite još neki zaštitu od trudnoće.
Takođe, kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima jer ima isti mehanizam dejstva.
Naime, i ova biljka povećava nivo serotonina u krvi, što može dovesti do povećanja ovog enzima i komplikacija u organizmu.

Leave a Reply