Ruzmarin

with Нема коментара

biol_biljke_ruzmarin-300x224Drugi nazivi: Rozmarin, rosmarin, rožmarin, rusmarin, ružmarin, ruzman, zimorad.
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis

Opis biljke. Ruzmarin je grmolika biljka koja naraste i do dva metra visine. Grane ruzmarina su odrvenele i gusto su obrasle kožastim, dugim šiljastim listovima bez peteljaka. Cvetovi su svetloplavi, sitni i u gornjim delovima grančica skupljeni u cvasti. Ugodnog je i intenzivnog mirisa.

Stanište. Nalazi se na osunčanim i kamenitim stranama obalnog područja,a kao ukrasna biljka gaji se po vrtovima, parkovima i u loncima. Osetljiv je na mraz pa ga je potrebno zaštititi.

Upotrebljivi delovi biljke. Za lek se skupljaju cvetovi

Ruzmarin (Rosmarinusofficinalis) je od starina odomaćen u narodu. U starom veku bio je posvećen Afroditi, grčkoj boginji lepote i ljubavi. S vencima ruzmarina u to doba ovenčavali su kipove bogova, mladence, a deci u kolevku stavljali grančicu ove mirisne biljke. Latini su ruzmarin zvalirosmarinus, odnosno “morska rosa”.

U staroj Engleskoj ruzmarin je predstavljao simbol vernosti, iz kojeg je kasnije nastao običaj kićenja svatova u hrišćanskom svetu. Smatran je i simbolom mudrosti, odnosno da jača pamćenje. Ovo staro verovanje da miris ruzmarina stimuliše pamćenje, potvrdili su naučnici sa Univerziteta u Sinsinatiju. Ruzmarin podstiče bolji krvotok prema mozgu i na taj način poboljšava koncentraciju, ali leči i glavobolju. Zato preporučuju da bi svakome ko se bavi misaonim radom bilo uputno da na radnom stolu drži šolju sa svežim ruzmarinom i spontano udiše njegov miris.

Ova mediteranska biljka vekovima predstavlja lek koji se uvažava i vrlo cenjen začin. Zato ga svaki dobar gastronom rado koristi u pripremi hrane. U hrani, ruzmarin povoljno deluje na metabolizam, čineći teška i masna jela lakše svarljivim. Na taj način povoljno deluje na žuč, kao i na nadimanje. Vitamini C i A, pantotenska i folna kiselina, kao i drugi lekoviti sastojci svrstavaju ruzmarin u sam vrh liste biljaka koje mogu pomoći u prevenciji karcinoma, a naročito karcinoma kože.

Zapravo, ulje ruzmarina sprečava rast kožnih tumora i obezbeđuje prirodnu zaštitu od oštećenja i zdravu kožu. Naučnici su dokazali da je spoljašnja primena ulja ruzmarina delotvorna i kod ublažavanja bolova nastalih od reumatskih bolesti. Kalcijum, eterično ulje u kome ima pinena, kamfor, od kojeg i potiče specifičan miris ruzmarina, borneol, tanin gorke materije i drugi važni sastojci, jačaju imunitet i poseduju sedativna, diuretska, kao i antiseptična svojstva. Deluju i protivupalno, a mogu ublažiti i jake napade astme. Sem toga, naučnici Los Anđelesa i Japana otkrili su da ruzmarin sadrži i sastojke koji se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju mozak. Odnosno, štite mozak od neurodegenerativnih promena koje vode u Alchajmerovu bolest i moždani udar.

Zavisno od primene, ruzmarin se koristi na razne načine. U narodnoj medicini list ruzmarina koristi se kao sastojak čajeva za lečenje kože, kao i za rast kose. Ulje ruzmarina ulazi u sastav kolonjskih voda i drugih kozmetičkih preparata, u razne balsame, tinkture, pomade i druga sredstva za trljanje i mazanje obolelih delova tela.

Svež ruzmarin u starom vinu predstavlja dobar tonik za srce i posebno povoljno deluje na sniženi krvni pritisak. Ruzmarinovo vino dobro je i kod upale bubrega, a korisno je za anemične, slabe i stare ljude. Čaša ovog vina deluje delotvorno i posle gripa, doprinoseći bržem ozdravljenju, dok čašica posle ručka i večere pospešuje lošu cirkulaciju.

S druge strane, par kapi eteričnog ulja od ruzmarina pomešanog sa morskom solju, predstavlja pravi način za jutarnje buđenje i osvežavanje, idealan je za nastavak radnog dana, a posebno pogoduje osobama sa niskim pritiskom. Ali se zato ne preporučuje uveče, jer “razbija” san. Ovako pripemljena kupka stimuliše limfni sistem, jača izlučivanje tečnosti iz organizma i pospešuje razmenu materija u tkivima, što dovodi do ublažavanja bolova u mišićima i zglobovima.

RUZMARIN KAO ZAČIN

Ruzmarin se dobro slaže sa sušenim origanom, timijanom, majoranom i čilijem. Ova mediteranska kombinacija najčešće se koristi u pripremi variva i jela sa paradajzom.

Sa pečenim mesom, naročito piletinom i jagnjetinom, i naravno ribom, predstavlja harmoničnu celinu. Kada se sprema jagnjetina, grančice ruzmarina se obmotavaju oko mesa, dok se kod piletine i ribe stavljaju unutra. Mesa mogu usitnjenim ruzmarinom i da se natrljavaju pomešani sa uljem i začinom C. Posebnu aromu ruzmarin daje i pečenom ili kuvanom paradajzu, bundevi, krompiru, plavom patlidžanu, grašku.

VINA OD RUZMARINA

Protiv upale bubrega

Dve velike kašike ruzmarina kuvaju se pet do deset minuta u mešavini od dva i po decilitra belog vina i sedam i po decilitra vode. Mešavina se zatim ohladi, procedi i pije jedna do dve šoljice dnevno. Posebno je delotvorno protiv upale bubrega.

Protiv opadanja kose

Po dve supene kašike osušenog ruzmarina i žalfije preliti sa litar prokuvale vode i ostaviti poklopljeno da stoji dva sata. Zatim sadržaj procediti i u tečnost dodati 1,3 litra jabukovog sirćeta. Dobijeni rastvor presuti u čistu flašu i natapati ispranu glavu u trajanju od 10 do 15 minuta. Kosu zatim prirodno osušiti. Osim što sprečava opadanje kose, ruzmarin na ovaj način sprečava i pojavu peruti. S druge strane, žalfija oživljava prirodan ton tamne boje kose. Ko ne želi ovu nijansu, žalfiju treba da izbaci, a umesto nje doda još dve supene kašike ruzmarina

Leave a Reply