Lekovita ulja

with Nema komentara

uljaMASLINOVO ULJE
Sve je prisutnije u našoj ishrani. Najčešće se na njemu peče riba i mesi, ali se koristi i za začinjavanje salata. Veoma je blagotvorno za zdravlje jer sadrži nezasićene masne kiseline koje regulišu nivo holesterola u krvi, te tako štite srce i krvne sudove.
Obratite pažnju na rok trajanja i kupujte isključivo ulje koje je ceđeno u kalendarskoj godini. Ako ga ne koristite često, kupite manju flašu kvalitetnijeg ulja. Maslinovo ulje je osetljivo na svetlost i zato treba da ga čuvate na tamnom mestu. Lako poprima ukuse, pa možete da ga obogatite belim lukom, ljutom paprikom, korom limuna, laticama ruža, žalfijom, origanom… Tako aromatizovano ulje može da se služi s komadićima prepečenog hleba, kao predjelo.

PALMINO ULJE
Ima veoma neutralan miris i ukus i lepu svetložutu boju. Idealno je za termičku obradu namirnica, a naročito za prženje u fritezama. Ohlađeno palmino ulje se steže, pa svi ostaci hrane od prženja padaju na dno. Kada stegnuto ulje izvadite iz friteze, jednostavno isecite i bacite „prljavi deo“, a ostatak koristite za prženje nekih drugih namirnica.
Palmino ulje sadrži 40–50 odsto zasićenih masnih kiselina, vitamine A, E i antioksidante, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. U prehrambenoj industriji se koristi za pravljenje margarina, masnoća i čokolada, a dodaje se pečenim i prženim komercijalnim proizvodima.

KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje uobičajena namirnica u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom.

Kokosovo ulje ima toliku nutritivnu vriednost i lekovito djelovanje da bi se trebalo koristiti u svakom domaćinstvu.

Moderna istraživanja već su potvrdila da blagotvorno utiče na zaštitu srca i krvnih žila, jača imunitet, ubrzava metabolizam i podstiče mršavljenje i poboljšava probavu.

Značajno utiče i na izgled kože, kose i noktiju. Dobro je u ishrani ali prvenstveno govorimo o neprerađenom ulju.

Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko delovanje pa nas tako štiti od mnogih bolesti.

Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mleko, a poznato je da mleko izgrađuje imunološki sastav tek rođenog deteta, pa je jasno o kako se važnoj namirnici radi.

Osim za zdravlje unutrašnjih organa, kokosovo ulje se koristi za masažu i negu kože i kose.

U masaži udova i zglobova, kokosovo ulje ima protivupalno delovanje. Pomaže kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima i oteklina.Ono hrani kožu, čini ju mekšom i elastičnijom, sprečava stvaranje bora i staračkih pega.

Kokosovo ulje podstče rast folikula, hrani i regeneriše kosu. Zbog toga se ovo ulje često koristi u pakovanjima za negu kose.

Istaknimo da žene tropskih krajeva koje utrljavaju kokosovo ulje u kosu još od detinjstva, retko u starijoj dobi izgube kosu ili posede.

Naćićete mnogo toga još dobrog o kokosovom ulju na internetu .
Nema štetnih nuspojava i zato je izvrsna namirnica za celu porodicu.

SUNCOKRETOVO ULJE
Zbog njegovog blagog ukusa koristi ga većina domaćica. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, kao i vitaminom F koji pozitivno utiču na naše zdravlje. Međutim, jednom upotrebljeno, suncokretovo ulje mora da se baci. Ukoliko se koristi više puta, postaje veoma štetno za organizam.

KUKURUZNO ULJE
Koristi se i za kuvanje i za pripremu salata. Sirovo ulje je tamnožute boje, neprijatnog mirisa i ukusa i lako se kvari, a rafinisanjem poprima svetložutu boju, prijatan miris i ukus. Bogato je vitaminom E i višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje čuvaju naš organizam od starenja. Zbog visoko vrednih nutritivnih sastojaka najviše se koristi u dijetalnoj ishrani. Rok trajanja kukuruznog ulja je 12 meseci.

ULJE OD ULJANE REPICE
Nema specifičan ukus tako da nije pogodno za pripremanje salata i umaka, ali je zato idealno za kuvanje, pečenje i prženje. Zahvaljujući svojim osobinama koristi se kao osnova za druge, specijalne vrste ulja. Snižava nivo masnoća u organizmu jer ima deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina od maslinovog ulja. Ipak, ovo ulje sadrži i eručnu kiselinu, koja loše deluje na naš organizam. Kada kupujete ovo ulje, pročitajte na deklaraciji da li je proizvođač izbacio ovu kiselinu ili ne.

ULJE OD KIKIRIKIJA
Koristi se za prženje, pečenje, ali i za začinjavanje salata. Veoma je aromatično, pa ne treba preterivati s količinom. Obiluje folnom kiselinom, koja omogućava bržu regeneraciju ćelija, ali i linolnom kiselinom, vitaminom E i kalijumom, koji smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. U originalnoj ambalaži čuva se do godinu dana, a kada se otvori, rok trajanja se skraćuje na, maksimalno, šest meseci.

BADEMOVO ULJE
Najbolja svojstva ovog ulja ispoljavaju se ako se koristi kao preliv za salate ili aroma za kolače. Obiluje biljnim belančevinama, vitaminima A, E, B1, B2 i B6, ali sadrži i nezasićene masne kiseline koja su nam neophodne u ishrani. Bademovo ulje poboljšava varenje, otklanja nadutost stomaka, leči zapaljenje debelog creva, a koristi se i protiv zapaljenja i opekotina kože.

SUSAMOVO ULJE
Pogodno je za pripremu raznih jela, ali se zbog jakog ukusa najčešće meša sa suncokretovim uljem. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina, vitamina E, kalcijuma, fosfora i antioksidanata koji čuvaju kosti i zube, ali i stimulišu rad jetre. Susamovo ulje bogato je i gvožđem i sadrži visok procenat svih esencijalnih aminokiselina, naročito metionina. Metionin se ne sintetiše u organizmu, već se unosi putem hrane.

ULJE OD BUNDEVE
Postepeno ga uvodite u ishranu jer ima veoma specifičan ukus. Ovo ulje idealno je kao preliv za salate, a može da se koristi i za prženje povrća. Bogato je vitaminima A, D i E, pa samim tim jača imunitet, povećava kvaliteta i količinu spermatozoida, ali i ublažava tegoba kod upale prostate.

ULJE JOJOBE
Ulje jojobe nastaje iz biljke jojobe – grubog, neuglednog grma koji obično raste u vrućim i sušnim klimatskim uslovima. Kada se na grmu pojave cvetovi i sazre, prerastaju u voće koje u sebi sadrži semenku veličine zrna kafe. Hladnim ceđenjem semenki dobija se čisto ulje. Procesi obrade, filtracije i pasterizacije čuvaju sve vrednosti ulja jojobe ali pre upotrebe u kozmetičkim preparatima otklanja se njegova boja i miris.Ulje jojobe jedno je od najboljih ulja uopšte. Koristi u losionima, kremama, pilinzima, sapunima, proizvodima za negu kose kao i kozmetičkim preparatima. Drugim rečima, gotovo svim proizvodima kojima tretiramo svoju kožu. Jedan od bitnih razloga zbog kojih se koristi je i sama formula ulja,  jer se ne kvari niti oksidira, čak ni na visokim temperaturama. Iskoristite sve prednosti ulja jojobe. Ovo ulje je postalo pravi sinonim za negu lica i kože. Blagotvoran uticaj ulja jojobe na kožu je neosporan : hidrira i vlaži, daje joj potrebne vitamine, vraća svežinu, sprečava nastanak bora i ožiljaka, pomaže u lečenju akni, psorijaze i ekcema, opekotina od sunca. Upija se brzo i lagano ne ostavljajući masne tragove. Sadrži važne nutritijente poput vitamina E, kompleksa B vitamina, jod, hrom, cink, minerale. Reguliše PH vrednost, hidrira suvu kožu, čini je mekom i glatkom, vraća joj zdravi sjaj. Izvrsno vlaži kožu jer prodire u ćelije kože i lako i brzo se upija čime ostavlja kožu baršunastom i mekom. Tokom procesa starenja ili preteranog izlaganja štetnim uticajima okoline, koža proizvodi manje sebuma i samim tim gubi vlagu. Tu funkciju preuzima ulje jojobe jer su njegovi estri svojim sastavom (odnosom kiselina, alkohola i ugljenika) jako slični ljudskom sebumu. Daje dobru zaštitu od sunca i štetnih zračenja. Dosadašnja istraživanja i iskustva dokazala su da jojobino ulje nema štetnih posljedica i da je pogodno za sve tipove kože. Nije komedogeno, ne uzrokuje iritacije ni alergijske reakcije na koži.Jojoba se takođe veoma uspešno koristi kao tretman za kosu, posebno ako je Vašoj kosi potrebna hidratacija i ekskluzivna nega.

ULJE DIVLJEG ORIGANA
Naučno dokazano
-337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 37 puta od belog luka
-26 puta jače od fenola (sredstvo za dezinfekciju hirurške opreme)
-80% karvakrola

Divlji origano uspeva na nepristupačnim planinskim terenima južnog Mediterana. Divlji origano je nemoguće uzgajati i potpuno se razlikuje od pitomog origana koji koristimo kao začin. Postoji više vrsta divljeg origana.

Probotanic Origano ulje je izradjeno od sorte Origanum minutiflorum, endemske biljke, koja raste samo na Taurus planinama u južnim delovima Turske. Raste na manje pristupačnim terenima. Upravo ova klima je uzrok naučne činjenice da je Origanum minutiflorum najjači divlji origano koji je moguće naći, sa najvećim procentom aktivne supstance – karvakrolom.

Šta je karvakrol?

Prema brojnim istraživanjima, glavni antibakteriski i aktivni sastojak origana je karvakrol. Što je veći procenat karvakrola u origano ulju, ulje je cenjenije i efikasnije. Dokazano je da origano ulje ne dozvoljava bakterijama da dišu i u veoma kratkom periodu ih ubija. Tako da ne dozvoljava njihovu mutaciju i otpornost. Origano ulje ubija čak i već mutirane bakterije. Origano ulje može pomoći kod svih problema uzrokovanim mikroorganizmima. Postoji veliki broj naučnih studija koje dokazuju moć divljeg origana. Još 1910.god. potvrdjeno je da je ulje divljeg origana najjači biljni antiseptik na svetu. Prava je sreća da nam je dostupna jedna tako retka vrsta origana kao što je ova. Iskoristimo je.Dokazano eliminiše mikroorganizme:

Escherichia coli 0157:H7, Candida albicans, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Psudomonas aeruginusa, Listeria monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, Bacillus antracis, Proteus mirabilis, Staphylococcus epidermidis, Micrococcus flavus, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae, Yersinia enterocolitica, Lactobacillus plantarum, Aspergillus niger, Geotrichum, Rhodotorula.

Leave a Reply