Eterična ulja

with Nema komentara

etericna-uljaLavanda – Lavandula angustifolia

Lavanda je predstavljena kao “majka” u simbolici ulja, koja se nesebično brine o zdravlju ne tražeći ništa zauzvrat. Ime lavanda potiče od latinske reči lavare, što znači pranje ili kupanje, ukratko, pročišćenje.

Grci su smatrali da ova biljka dobro deluje na širenje umnih sposobnosti, pa su imali običaj premazivati uljem od lavande čelo i teme. Lavanda umiruje strahove, jača osećaj sigurnosti, podstiče dobro raspoloženje.

Najčešće vrste lavandi čija eterična ulja nalazimo na tržištu su:

• plava lavanda (Lavandula officinalis, sinonimi: L. vera, L. angustifolia)
•širokolisna lavanda (Lavandula spica, sinonim: L. latifolia)
•španska lavanda (Lavandula stoechas, Čita se “stehas”)
•lavandIni (Lavandula x hybrida)

Zbog prijatnog i umirujućeg mirisa kao i lekovitosti, čaj od cvetova lavande ima široku primenu. Tradicionalan je lek za ublažavanje nesanice, kao i protiv glavobolje. Lavandin cvet delotvoran je i kod prehlade i infekcije disajnih puteva. Podsiče uklanjanje štetnih materija iz organizma, a nezaslađen čaj pomaže kod nadutosti. Osušeni cvjetovi odlični su za punjenje jastuka za opuštanje i kvalitetniji san. Koriste se i kao dodatak pri izradi sapuna, pilinga, losiona, kupki.

Kreme na bazi lavande neguju, štite i čuvaju kožu, regeneriše je i čini je mladjom. Ulje za masažu sa kvalitetnim eteričnim uljem lavande, može imati terapeutsko delovanje, delujući na neki ciljani problem ili jednostavno psihološko delovanje na ponašanje, raspoloženje i emocije. Ulje lavande smatra se najbezopasnijim uljem, nema kontraindikacija, ima najširu lepezu delovanja sa pozitivnim efektima. Ovo je jedino ulje koje se može nanositi direktno na kožu (akne, rane, ubode insekata, opekotine). Izvanredno pomaže u rešavanju i smanjenju problema hemoroida.
Bergamot (Citrus bergamia)

Eterično ulje bergamota pomaže kod infekcija, čireva, herpesa, psorijaze, seboreje, ekcema, vrtoglavice, akni, masne ali i suve, ispucale kože. Potreban oprez kod korišćenja, jer je fototoksično. Eterično ulje bergamota dobija se ceđenjem ploda bergamota; u aromaterapiji se koristi zbog svog spazmolitičkog, sedativno i antibakterijskog delovanja.
Čajevac ulje(Melaleuca alternifolia)

Eterično uje čajevca dobija se destilacijom vodenom parom listova čajevca. Uz lavandu, to je eterično ulje koje se najčešće veže uz pojam aromaterapije.

Čajevac je ulje koje se uz lavandu najčešće veže uz aromaterapiju, snažnog je antivirusnog, antibakterijskog i fungicidnog delovanja. Koristimo ga za tretmane akni, čireva, gljivičnih oboljenja kože, herpesa, lišajeva, bradavica.

Eterično ulje anis

Od davnina je u upotrebi za smanjivanje apetita. Takođe, ulje se pokazalo uspešnim i u pospešivanju cirkulacije i uklanjanju celulita. To je bitno radi kozmetičkih preparata gde se koristi kao dodatak, pored divnog mirisa opuštajućeg mirisa. Međutim, treba voditi računa da se eterično ulje ne drži na svetlosti i vazduhu, jer tako izloženo gubi važan sastojak anetol. Zato, dobri poznavaoci njegovih korisnih sastojaka savetuju da je najbolje koristiti sveže ulje. Preporučuje se i osobama koje pate od nesanice i kao sredstvo koje jača nerve pa i u mnogr druge svrhe.

Eterično ulje eukaliptus

Eukaliptus je rod drvenastih biljaka koji obuhvaća oko 700 vrsta zimzelenog drveća.

Poteče iz Australije, ali se danas uzgaja širom sveta.

Veoma lekovita svojstva eukaliptusovog ulja od davnina su dobro poznata australiskim starosedeocima koji su ih kasnije prenieli na evropske došljake.

Zdravstvene prednosti eukaliptusovog ulja širokog su spektra.

Ono djeluje protivupalno, osvježavajuće, antiseptički, antibakterijski i veoma poznato kod ubrzavanja zarastanja rana i posekotina.
Kleka (Juniperus communis)

Eterično ulje kleke predstavlja jak diuretik, stoga najčešću primenu ima u preparatima za tretiranje celulita i zadržavanju vode u organizmu. Zbog njegovih antiseptičkih, adstrigentnih i detoks osobina, ima široku primenu u nezi masne, nečiste i upaljene kože, a pomaže u tretiranju dermatitisa, ekcema i psorijaze.
Geranijum (Pelargonium graveolens)

Eterično ulje geranijuma dobija se destilacijom vodenom parom listova. Geranijum je izvrsno kozmetičko ulje. Reguliše proizvodnju sebuma, pa je korisno kod tretiranja kako suve, tako i masne kože. Ovo ulje najčešće koristimo kod akni, proširenih kapilara, sitnih rana i krvarenja, upaljenih vena, opekotina, debele i masne kože, dermatitisa, ekcema, lišajeva, za negu bora. Podstiče cirkulaciju i izlučivanje viška tečnosti, zato primenu nalazi i u tretmanima celulita, retencije vode i umornih nogu. Jakog je protivgljivičnog delovanja.

Leave a Reply